Toalett, vilken ska man välja?
Det finns många varianter av toaletter på marknaden men kanske inte den roligaste detaljen att välja, vad ska man då tänka på?
Olika toaletter
Toaletter är idag en självklarhet att alla ska ha i sitt boende och de har funnits i olika former sen lång tid tillbaka i mänsklighetens historia. Från antikens latriner i Grekland så långt tillbaka som för 4000 år sedan till avancerade vattenledningssystem med moderna spolningsbara toaletter i nutid. Toaletter har spelat en stor roll för att förbättra sanitära förhållanden och minska spridning av sjukdomar som tyvärr fortfarande är ett stort problem i stora delar av världen.
I Sverige runt sekelskiftet 1800/1900 började de mer välbärgade inreda sina bostäder med badrum. Under 1930 talet påbörjades folkhemmets vision om att alla skulle kunna hålla sig hela och rena och ha en bostad ta form, men det var inte förrän på 1940-talet som det var vanligt att sätta in ett separat badrum i ett nybyggt hus med handfat, toalett och badkar ofta inbyggt.
Porslin importerades från största delen England till dess att Gustavsberg började sin tillverkning av sanitetsporslin i Sverige 1939.
Standard WC
De vi idag kallar standard WC är en golvstående toalett med integrerad och synlig cistern som har en knappsats synlig för hög och låg spolning. Ofta är spolningen på 4 och 2 liter men även 6 och 3 är vanligt. Standard sitthöjden ligger på 42 cm utan sits som finns i olika utföranden där standard ofta är av tunn plast. Gällande sitsen är det mer och mer vanligt att man önskar en något högre sits med en mjukstängande funktion/Soft close. Den vanligaste anslutningen till avlopp sker i golv där toaletten då ska ha en sk. S-anslutning.
De största aktörerna på Svenska marknaden har över tid varit Ifö och Gustavsberg. På senare tid är även Geberit och Duravit etablerade.
Foto Ifö – Golvstående Spira
Vägghängd toalett
För att kunna ha en vägghängd WC krävs att en ställning sk fixtur monteras in i vägg eller i en separat utanpåliggande låda. Viktigt med vägghängd WC är att den måste finnas en inspektionslucka för att komma åt viktiga anslutningar samt ett dropprör som indikerar om det är något läckage bakom. Spolknappen till Vägghängda WC kan i de flesta fall fungera som inspektionslucka.
’Japanska’ toalett
Det vi kallar japanska toaletter är en toalett med möjlighet till vattendusch motsvarande vår tanke kring bidé i början av 1900-talet. De japanska toaletterna är idag mer avancerade där man kan få allt det mesta som värme i sitsen, lufttorkning, automatisk spolning samt styrning från fjärrkontroll. Den japanska toaletten är framtagen för att kombinera funktion och bekvämlighet med fokus på hygien.
Design
Toaletten är för oss mer av en nödvändig funktion än en inredningsdetalj att lägga fokus på. Det är dock nu mer möjligt att anpassa toaletten så den ’smälter in’ i övrig inredning. Tillverkaren HAVEN har i sitt badrumsmöbelkoncept även tagit in vägghängda WC i kulörer som passar moderna badrum färgerna går åt kalkstenens nyanser matt vitt, matt sand och matt grå.
Foto. HAVEN WC/ Bricmate Runö light grey
Rimfree/Hygenic flush
Under lång tid har tillverkningen av porslinsskålen varit utformad med en spolkant som skyddar att spolningsvattnet kommer utanför skålen. För att vi ska kunna hålla hygieniskt rent där har en speciell flaska med rengöringsmedel varit en självklarhet i Svenska hem, en sk. WC-anka. Halsen på flaskan är formad som en ankhals och gör att det är enklare att komma åt. Även WC-borstar utformade för att komma åt lättare finns på marknaden. Det har dock visat sig att vet generellt är svårt för oss att hålla hygieniskt rent där. Tillverkarna har anammat den informationen och nu mer utvecklas toaletter utan spolkanten. Funktionen har fler namn men de vanligaste är rimfree och hygenic flush.
Foto. Ifö iCon Rimfree
Vi på Dåderman har renoverat många badrum och själva toaletten känns kanske inte på det man tänker på hur man vill ha et i första hand. Vid våra inredningsmöten inför projektstart går vi igenom vilken WC som passar bäst för er.