Frågor & Svar
Frågor & Svar
Här har vi svarat på de vanligaste frågor och funderingar man har inför sin renovering. Ingen fråga är för liten och känner ni att ni inte hittar svar på era frågor här nedan får ni mer än gärna kontakta oss!
Fråga: Varför välja Dåderman?
Svar: Dåderman garanterar alltid sina kunder trygghet och kvalité. All vår personal är fastanställd och har den utbildning som krävs för att bygga våtrum. Vi gör aldrig något som vi inte har behörighet för och kan därför lova våra kunder att badrum, bastur och tvättstugor byggs på ett korrekt sätt. Du får 10 års garanti på tätskiktet och 5 års garanti på inredningen.
Eftersom vi är specialiserade på badrumsrenovering kan vi försäkra dig som kund om professionalitet och kompetens. Varje år gör Dåderman ca 500 nya badrum till nöjda kunder.
Hur går det till då man beställer ett badrum?
När du ringer till oss bokar du ett möte med en av våra kompetenta säljare. På utsatt tid kommer vi hem till dig för att bilda en uppfattning om vad du vill göra och ge svar på dina frågor inför renoveringen. Efter att tillsammans kommit fram till en bra lösning som du är nöjd med skriver vi sedan en offert som skickas till dig. Därefter godkänner kunden och kort efter påbörjas renoveringen.
Hur lång tid måste man vänta från då att man anlitar Dåderman till att renoveringen startas?
Hur lång tid det tar innan ett projekt kan påbörjas beror lite på hur hög belastning vi har just då. Generellt kan man säga att en renovering brukar vara igång inom 2 månader från det att Dåderman fått in en beställning. Självklart gäller detta endast om kunden önskar att renoveringen ska påbörjas så snart som möjligt. Annars bestäms en tid för planerad renovering då det passar kunden.
Behörighet för våtrum, vad är det?
Företag som har behörighet för våtrum är utbildade av Byggkeramikrådet och har valt att arbeta enligt ”Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum”, som förkortas BBV. Med behörigheten har vi på Dåderman rätt att utfärda Byggkermaikrådets kvalitétsdokument som visar att badrummet har byggts på ett fackmässigt sätt. Allt för att garantera våra kunder trygghet och renoveringar av högsta kvalité.
Kan jag köpa mitt eget material inför renoveringen?
Du kan få hjälp av våra egna kunniga designers att välja kakel, klinker och inredning. Sedan ritar de upp i ett 3D-program så att du får en bra överblick på hur det kommer att se ut. Därefter kan de lägga order på inredningen. Vill du själv köpa in inredning går det också bra. Resterande material står Dåderman för. Detta för att vi använder oss av det material som vi vet passar bäst för just ditt badrum och som vi har stor erfarenhet och kunskap av.
FAQ - Badrum
Vad kostar det att renovera ett badrum?
Hur mycket ett badrum kostar att renovera beror på många faktorer. För att kunna få svar på frågan behöver man inte bara veta hur stort badrummet är utan även om badrummet står på träbjälklag eller har betongbotten, om det ska in golvvärme, om det finns fönster som behöver renoveras, om man önskar spotlights i tak och framför allt vilka material man önskar på golv och väggar. Vi på Dåderman rekommenderar att ni tar in en offert som tar hänsyn till era förutsättningar, krav och önskemål.
Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?
Hur förutsättningarna ser ut för det specifika badrummet avgör hur lång tid renoveringen tar, men i snitt landar det på mellan 4-6 veckor.
Vad kostar det att renovera ett litet badrum?
Vad det kostar att renovera ett litet badrum varierar beroende på till exempel materialval och kvadratmeteryta.
Vad kostar det att kakla ett badrum?
Kostnaden för att kakla ett badrum beror på fler faktorer, dels hur stort badrummet är och dels vilket material och vilken sättning man önskar. Priset för kakelsättningen påverkas även om finns fönsternisch eller inbyggda nischer i vägg. För att få en korrekt prisbild under de förutsättningar ni har i ert badrum är rekommendationen från oss att ta in en offert.
Hur mycket el drar golvvärme i badrum?
El golvvärme drar ca 150 – 300 kwh per kvadratmeter och år. Ett badrum på 6 kvm har därmed en årlig el förbrukning på mellan 900 – 1800 kwh/ år.
Hur mäter man fukt i badrum?
I vanligaste fall mäter man fukt med en fuktkvotsmätare som har två stift som man sedan kan placera på olika material för att jämföra fukthalten.
Hur många spotlights i badrum?
Hur många spotlights ett badrum kräver beror på hur ljusinsläppet ser ut i övrigt, om det finns fönster eller andra belysningspunkter. Ett riktmärke är att en spotlight täcker 1-1,5 m.
Vad kostar det att lägga plastmatta i badrum?
För att byta plastmatta på golv och sätta våtrumstapet i ett badrum på 5-8 kvm, utan att byta ut annat material eller inredning kan landa på mellan 30 – 40 000 kr. Det är dock troligen så att när man väl rivit kan man behöva byta underliggande byggmaterial för att uppfylla gällande branschregler. Dåderman utför totalentreprenader där allt material byts ut för att säkerställa att det är utfört korrekt och våra garantier kan gälla. För att få ett korrekt pris rekommenderar vi att ni tar in en offert.
Hur tar man bort svartmögel i badrum?
Det finns en del huskurer man kan ta till för att få bort svartmögel. Ett är att blanda bikarbonat med ättika på de angripna området. Det appliceras och efter att det har verkat ett tag kan man skrubba med borste eller svamp för att sedan skölja med vatten. Har våtutrymmet angripits kraftigt är det bra att rådfråga proffs. Svartmögel kan orsaka allergiska reaktioner främst hos de med astma eller andningssvårigheter.
Hur rengör man kakel i badrum?
Att blanda ättika och vatten 50/50 och spraya på kaklet är ett bra husmorsknep och dessutom miljövänligt. Det finns fler miljövänliga alternativ i bygghandeln som är avsedda för kakel och klinkers.
FAQ - Kök
Vad kostar ett nytt kök?
På den frågan är det många frågor i säg som måste ha svar? Hur stort är köket?, vilka material vill vi ha i vårt kök? Hur många skåpsektioner får plats? Ska vi ha dörrsektioner eller lådsektioner? För att få en så bra bild som möjligt på vad ett nytt kök kostar är den bästa rekommendationen att ta in en offert som är specificerat enligt de krav och önskemål ni har.
Vad behöver man i ett kök?
Här beror det på hur stort kök man har och vilka förutsättningar som ges, men i ett kök vill man få till bra förvaring, bra med arbetsytor och bra belysning. Vi är idag även måna om att ha en genomtänkt sophantering. När de kommer till vitvaror är det ju skönt med diskmaskin men får inte alltid plats. Kyl och frys är standard eller kylskåp med frysfack om man har platsbrist. Spis finns i olika storlekar och modeller och har man möjlighet till att ha ugn och micro separat kan man under en spishällen ha lådor för förvaring. Bra ventilation antingen genom traditionell fläkt eller med fläkt i häll eller bänkskiva. Har man lägenhet där köket har självdrag, men upplever att det är osigt kan man installera en kolfilterfläkt. Ett kök kan vara stort eller litet och det viktigaste är nog trots allt att skapa trivsel!
Vilken bänkskiva till vitt kök?
Den stora fördelen med att välja vitt kök är att vad man än väljer för bänkskiva så passar det, här är det viktigare att fundera över vilken känsla man vill åt. Ska känslan vara traditionellt lantlig passar det utmärkt med en bänkskiva i massivt trä eller laminat med träimitation och vill man att köket ska andas elegans och lyx kan man satsa på en stenskiva. Allt blir egentligen bra till ett vitt kök!
Vilken färg passar till grått kök?
Till väggarna kan det vara skönt med en varm ljus ton ex en varmare vit nyans, beiget eller ljusare/mörkare ton av den färgkod som köket har. Som inredningskomplement kan man förslagsvis gå på marmor, här brukar man inte gå på naturstenen marmor men det finns fina alternativ i slittåligare sten, vit sten med grå marmorering tar upp den grå färgen från snickerierna. För att bryta av kan man låta handtag och detaljer i köket gå åt mässing eller svart. Vill man att det grå köket ska gå mer åt naturliga toner kan man med fördel istället låta bänkskivan vara i massivt trä och detaljerna i krom.
Vad kostar en köksblandare?
Beroende på kvalitet, material och modell kan en köksblandare kosta alltifrån några hundralappar till flera tusen kronor. Vi rekommenderar alltid att kvälja kvalitet före ett billigt pris, det kommer gynna dig i längden!
Hur byter man köksblandare?
Koppla bort vattentillförseln, lossa den gamla blandaren och följ sedan instruktionerna från tillverkaren som kommer med din nya blandare. Är du det minsta tveksam – kontakta en professionell yrkesman för hjälp. Gör du fel kan det leda till problem.
Vilken köksblandare ska man välja?
Välj alltid en köksblandare som håller hög kvalitet och som matchar den stil som du önskar ha i ditt kök.
FAQ - Bastu
Vilken sten till bastu?
Den vanligaste stenen som kan användas i alla typer av aggregat heter Olivindiabas. Den har hållbar struktur, hög densitet och avger värme på ett effektivt sätt.
Vad är IR bastu?
Infraröd strålning värmer endast upp kroppen till skillnad från traditionell bastu som värmer upp luften runt kroppen. IR-bastuns stålar mjukar upp kroppens muskler och leder.
Hur ventilera en bastu?
Att installera en korrekt ventilation är viktigt i en bastu och den klassiska metoden är att man tar in tilluften intill aggregatet och att frånluften placeras högt upp tvärs över rummet.
Vad kostar det att bygga bastu?
Vad det kostar att bygga en bastu varierar beroende på till exempel storlek, materialval, plats och andra funktioner såsom anpassningar och inredning.
Hur mycket el drar en bastu?
Hur mycket el en bastu drar beror på flera olika faktorer. En vedeldad bastu drar ingen el alls medan ett eldrivet aggregat drar olika mycket ström beroende på vilken typ av aggregat det är, hur länge du bastar och hur stor yta som ska värmas upp.
Vad är bastu bra för?
En bastu är dels en plats för avkoppling och välbefinnande, men det finns mycket forskning som visar på att det även finns många hälsofördelar med att basta! Läs mer på basturenovering
FAQ - Tvättstuga
Hur mycket kostar det att renovera en tvättstuga?
Kostnaden för att renovera en tvättstuga varierar beroende på storlek, materialval och om du anlitar hantverkare eller gör arbetet själv. En grundläggande renovering kan kosta mellan 20,000 och 50,000 kronor om du använder enklare material och gör mycket av arbetet själv. En mer omfattande renovering med högkvalitativa material och professionell arbetskraft kan kosta mellan 50,000 och 150,000 kronor eller mer. El- och VVS-arbeten bör utföras av behöriga yrkespersoner, vilket kan öka kostnaden. Det är också bra att inkludera en buffert på 10-20% för oförutsedda kostnader. För en mer exakt uppskattning, Kontakta oss på Dåderman så ger vi dig ett prisförslag.
Får man renovera tvättstuga själv?
I Sverige får du generellt sett renovera din egen tvättstuga själv, men det finns några viktiga regler och bestämmelser att följa, särskilt när det gäller el- och VVS-arbeten. När det gäller elinstallationer är det endast auktoriserade elektriker som får utföra fasta elinstallationer. Du får dock byta ut enklare saker som vägguttag och strömbrytare själv, förutsatt att du har tillräcklig kunskap och kompetens.
För VVS-arbeten bör vatten- och avloppsinstallationer utföras av en behörig VVS-montör. Felaktigt utförda VVS-arbeten kan leda till vattenskador som kan bli mycket kostsamma. Vanligtvis krävs inget bygglov för inomhusrenoveringar, men det är alltid bra att kontrollera med din kommun om du är osäker, särskilt om det innebär strukturella förändringar.
Om du bor i en bostadsrätt bör du kontrollera föreningens stadgar och prata med styrelsen innan du påbörjar renoveringen, eftersom de kan ha specifika regler och krav för renoveringar. Det är också viktigt att följa alla säkerhetsföreskrifter och använda rätt skyddsutrustning när du arbetar.
Att renovera själv kan spara pengar, men om du är osäker på något är det alltid bäst att rådfråga eller anlita en professionell hantverkare och det kan vi på Dåderman hjälpa dig med. Vi säkerställer att arbetet blir korrekt utfört och minskar risken för framtida problem.
Omdömen från Reco!
"Från start till färdigt badrum va vi nöjda, alla personal va så kunnig på sitt område, alla jobbade effektivt och noggrant"
Henrik L - 2023-03-31
"Bogdan som var på plats kom 100% i tid, Extremt duktig och noggrann och städade efter varje arbetspass. Vi är verkligen imponerade över hela arbetet från start till slut och dessutom höll tidsplanen, exakt på dagen."
Karl L - 2022-08-30
"Rekommenderas varmt! Mycket nöjd från start till färdigrenoverat badrum. Bra med hjälp av inredaren och sedan löpte allt på utan problem..."
Madelaine J - 2023-04-26
"Mycket bra och pålitliga. Håller tider, städar efter sig varje dag. Mycket snyggt slutresultat. Informerar grannar om störningar. Väldigt kunniga och lätta att ha att göra med."
Per S - 2023-07-14